
 
U.S. Department                                         
of Transportation     

Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

January 13, 2025       
  
  
Travis Alley  
Engineering Manager  
Infinite Composites, Inc.  
10738 E. 55th Pl.  
Tulsa, OK  74146  
  
Reference No. 24-0081  
  
Dear Mr. Alley:  
  
This letter is in response to your September 4, 2024, email and subsequent conversations with 
members of our staff requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 171-180) applicable to International Organization for Standardization (ISO) standards 
for pressure vessels. Specifically, you ask whether an ISO pressure vessel is permitted to exceed 
its working pressure due to environmental conditions, and whether testing parameters can be 
altered to reflect the expected environmental conditions.  
  
We have paraphrased and answered your questions as follows:  
  
Q1. You ask whether a pressure vessel designed and tested in accordance with the ISO 11119-

3:2013 standard is permitted to exceed its working pressure when exposed to extreme 
temperatures while held in storage after the pressure vessels are no longer in 
transportation.  

  
A1. For the purposes of the HMR, the answer is yes as long as the pressure vessel is not in 

storage incidental to transportation. The HMR apply to activities that involve the 
transportation of hazardous materials, and the loading, unloading, or storage of hazardous 
materials incidental to transportation. Therefore, during transportation, § 173.301(a)(8) 
requires that a cylinder’s internal pressure at 55 °C (131 °F) may not exceed 5/4 of the 
service pressure of the cylinder and that the cylinder will not be liquid full at 55 °C (131 
°F). However, provided that the pressure vessel has been designed, filled, and maintained 
in accordance with the HMR, there is no requirement that prevents the pressure vessel 
from experiencing increased pressures due to fluctuating ambient temperature when that 
pressure vessel has been placed in storage that is not incidental to a transportation.   

  
We encourage you to look at other regulatory bodies for storage requirements such as the 
Occupational Safety and Health Administration, the U.S. Environmental Protection 
Agency, the Department of Defense, and state entities. We also encourage you to avoid 
subjecting a pressure vessel to temperatures in excess of the design parameters.  

  



 

 

Q2. You ask whether the ambient cycle test in section 8.5.4.1 of the ISO 11119-3:2013 
standard can be performed with a modified pmax calculation that reflects the expected 
temperature of 75 °C rather than the prescribed temperature of 65 °C.  

  
A2. The answer is no. ISO specification pressure vessels must be constructed and tested in 

accordance with their respective Standard. In the case of the ISO 11119-3:2013 Standard, 
the Ambient Cycle test in section 8.5.4.1 must be followed as written with the pmax 
calculated based on a temperature of 65 °C.  

  
However, if you wish to deviate from the design qualification testing requirements you 
may, in accordance with § 107.105, apply for a special permit to manufacture, mark, and 
sell a pressure vessel that is based on ISO 11119-3:2013, but for which pmax is measured at 
75 °C. Please note that a pressure vessel manufactured under a special permit would be 
marked as a Department of Transportation Special Permit cylinder, not as an ISO 
pressure vessel.  

  
I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.   
 
Sincerely, 

 

Steven Andrews 
Acting Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps
Subject: FW: Request for Letter of Interpretation (ISO 11119-3:2013)
Date: Friday, September 6, 2024 11:26:13 AM
Attachments: PHMSA Request of Interpretation (9-4-24) .pdf

Hello Alice,

Please see the attached interpretation request. Let us know if you need anything.

Sincerely,
Janaye

From: Travis Alley <talley@infinitecomposites.com> 
Sent: Wednesday, September 4, 2024 2:36 PM
To: PHMSA HM InfoCenter <PHMSAHMInfoCenter@dot.gov>
Cc: Moore, Brian (PHMSA) <Brian.Moore@dot.gov>; Clark, Kenneth (PHMSA)
<kenneth.clark@dot.gov>; Branden Cattanach <Branden.Cattanach@karman-systima.com>; Michael
Tate <mtate@infinitecomposites.com>; Benjamin Roper <broper@infinitecomposites.com>; Jared
Cuneo <jcuneo@infinitecomposites.com>
Subject: Request for Letter of Interpretation (ISO 11119-3:2013)

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do
not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content
is safe.

Good Afternoon PHMSA Team,

I am writing to request a letter of interpretation for ISO 11119-3:2013. I have attached a PDF, which
includes the specific questions we have. I am hoping to be able to provide a letter of support from
the Navy in the near future to hopefully expedite the process. Please let me know if you have any
questions, concerns, or further requirements/documentation to expedite this process.

Travis Alley
Engineering Manager
Infinite Composites
(918) 637-1043

Confidentiality Notice: This email is intended only for the addressee named above. It contains
information that is privileged, confidential or otherwise protected from use and disclosure. If you are
not the intended recipient, you are hereby notified that any review, disclosure, copying, or
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Infinite Composites, Inc.
10738 E. 55th Pl.
Tulsa, OK 74146


__________________________________________________________________________


September 4, 2024
Attn: Mr. Shane Kelley
Director, Standards and Rulemaking Division
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor
Washington, DC 20590


RE: Request of interpretation regarding ISO 11119-3.


Mr. Kelley,


We are designing a vessel containing Nitrogen with an intended working pressure of 8ksi and a maximum
developed pressure of 10ksi at 75c. This maximum developed pressure will be experienced exclusively during
storage of the bottle on hot days at an unconditioned facility.


In regards to the ISO 11119-3:2013 standard, there is no clear direction as to the acceptance/presence of
Maximum Developed Pressure (Pmax). Section 8.5.4.1, ambient cycle test for a cylinder with dedicated gas,
makes provisions for testing to a pressure equal to Pmax at 65c, however does not advise as to whether or not
the vessel is permitted ever to exceed working pressure into this range during its lifetime.


Seeing as ISO 11119-3 has recognized vessels may/will experience a pressure exceeding working pressure
resulting from an increase in temperature and has made testing provisions for this, Infinite Composite’s
interpretation is that the bottle can be certified and stamped to a working pressure of 8ksi and permitted to
develop a pressure not to exceed a pressure of Pmax during storage. This developed pressure would still have a
safety factor greater than 2.4. If the working pressure is increased to 10ksi, then the working pressure and
evaluated Pmax would greatly exceed that of the actual expected conditions.


First and foremost, ignoring the discrepancy in the temperature used to evaluate the maximum developed
pressure, if we qualify this bottle with a working pressure of 8ksi is it permissible for the vessel to develop a
pressure exceeding the working pressure to that of Pmax evaluated at 65c while in storage?


Secondly, if the answer to the question above is yes, are we permitted to perform the ambient cycle testing
outlined in 8.5.4.1 to a Pmax evaluated at 75c? If so we assume this falls under special permitting.


In consideration of this information please provide an official answer regarding the aforementioned interpretation
of ISO 1111-3:2013.


Regards,


Travis Alley
Engineering Manager


infinitecomposites.com 918-409-0384







dissemination of this transmission, or taking of any action in reliance on its contents, or other use is
strictly prohibited. If you have received this transmission in error, please reply to the sender listed
above immediately and permanently delete this message from your inbox. Thank you for your
cooperation.



Infinite Composites, Inc.
10738 E. 55th Pl.
Tulsa, OK 74146

__________________________________________________________________________

September 4, 2024
Attn: Mr. Shane Kelley
Director, Standards and Rulemaking Division
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor
Washington, DC 20590

RE: Request of interpretation regarding ISO 11119-3.

Mr. Kelley,

We are designing a vessel containing Nitrogen with an intended working pressure of 8ksi and a maximum
developed pressure of 10ksi at 75c. This maximum developed pressure will be experienced exclusively during
storage of the bottle on hot days at an unconditioned facility.

In regards to the ISO 11119-3:2013 standard, there is no clear direction as to the acceptance/presence of
Maximum Developed Pressure (Pmax). Section 8.5.4.1, ambient cycle test for a cylinder with dedicated gas,
makes provisions for testing to a pressure equal to Pmax at 65c, however does not advise as to whether or not
the vessel is permitted ever to exceed working pressure into this range during its lifetime.

Seeing as ISO 11119-3 has recognized vessels may/will experience a pressure exceeding working pressure
resulting from an increase in temperature and has made testing provisions for this, Infinite Composite’s
interpretation is that the bottle can be certified and stamped to a working pressure of 8ksi and permitted to
develop a pressure not to exceed a pressure of Pmax during storage. This developed pressure would still have a
safety factor greater than 2.4. If the working pressure is increased to 10ksi, then the working pressure and
evaluated Pmax would greatly exceed that of the actual expected conditions.

First and foremost, ignoring the discrepancy in the temperature used to evaluate the maximum developed
pressure, if we qualify this bottle with a working pressure of 8ksi is it permissible for the vessel to develop a
pressure exceeding the working pressure to that of Pmax evaluated at 65c while in storage?

Secondly, if the answer to the question above is yes, are we permitted to perform the ambient cycle testing
outlined in 8.5.4.1 to a Pmax evaluated at 75c? If so we assume this falls under special permitting.

In consideration of this information please provide an official answer regarding the aforementioned interpretation
of ISO 1111-3:2013.

Regards,

Travis Alley
Engineering Manager

infinitecomposites.com 918-409-0384




