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Dear Ms. Gunaratnam: 

This letter responds to the September 11, 2024 letter that you submitted on behalf of the National 

Transportation Safety Board (NTSB).  In that letter, NTSB asks the Office of Hazardous 

Materials Safety (OHMS) to clarify the requirements in the Hazardous Materials Regulations 

(HMR; 49 CFR Parts 171-180) that apply to the bulk transport by vessel of lithium batteries that 

are installed in a battery energy storage system (BESS).  NTSB’s understanding is that the 

requirements in special provision (SP) 389 apply to “UN3536, Lithium batteries installed in 

cargo transport unit” because the BESS is a freight container that meets the definition of a cargo 

transport unit (CTU) under the HMR.  Based on that understanding, NTSB presents a series of 

questions to OHMS about the applicability of certain requirements in the HMR to the BESS.  

OHMS has paraphrased and answered your questions as follows: 

Q1. What are the performance criteria or specifications for a freight container used as a CTU 

when transporting “UN3536, Lithium batteries installed in cargo transport unit”? 

A1. A freight container meets the definition of a CTU under the HMR.  As noted in your 

letter, a CTU is defined, in relevant part, as “a transport vehicle, a freight container, a 

portable tank or a multiple element gas container.”  49 CFR § 176.2.  A freight container 

is “a reusable container having a volume of 64 cubic feet or more, designed and 

constructed to permit being lifted with its contents intact and intended primarily for 

containment of packages (in unit form) during transportation.”  49 CFR § 171.8. 

Additional performance criteria, as provided in SP 389 and assigned to the UN3536 entry 

in the Hazardous Materials Table, states that “the batteries must be securely attached to 

the interior structure of the cargo transport unit (e.g., by means of placement in racks, 

cabinets, etc.) in such a manner as to prevent short circuits, accidental operation, and 
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significant movement relative to the cargo transport unit under the shocks, loadings, and 

vibrations normally incident to transport.”  49 CFR § 172.102(c)(1)(389). 

Q2. If the cabinet used for the BESS described in NSTB’s letter is a freight container that 

meets the definition of a CTU under the HMR, which standards or specifications apply 

when a CTU is used to transport “UN3536, Lithium batteries installed in cargo transport 

unit” by vessel or highway?  

A2. The cabinet described in NTSB’s letter that houses the BESS is a freight container that 

meets the definition of a CTU as defined in the HMR.  See 49 CFR § 176.2.  There are 

requirements in the HMR for CTUs such as the one in the BESS described.  See answer 

A1 for the relevant performance criteria in SP 389. 

Q3. Is a “high sea state” with significant speed winds and wave heights considered normal 

conditions for the transportation of hazardous materials by vessel?  

A3. The HMR do not specifically define conditions normally incident to transportation; 

however, a “high sea state” refers to rough and potentially dangerous ocean conditions 

with large waves, typically caused by strong winds or storms.  While it is not 

unreasonable for a vessel to expect to encounter such rough seas during an ocean 

crossing, depending on the severity of the storm, such conditions may be considered 

abnormal.  

Q4. Does the fact that the air conditioning system for a BESS is not energized during 

transportation imply that such a system is not “necessary for the safe and proper 

operation of the cargo transport unit” under SP 389 and the HMR? 

A4. No.  The mere fact that the air conditioning system for a BESS is not operating in 

transportation does not mean that such a system is not necessary for the safe and proper 

operation of the CTU in accordance with SP 389 and the HMR.  An air conditioning 

system could be necessary for the safe and proper operation of the CTU if the BESS is in 

operation and actively providing power external to the CTU.  The fact that the system is 

not operational during transportation would not affect the compliance obligations 

imposed under SP 389 and the HMR.  If, on the other hand, an air conditioning system is 

only used for purposes other than the safe and proper operation of the CTU, the standard 

prescribed in SP 389 and the HMR would not be met.  In this case, the air conditioning 

system must not be transported within the CTU.  

I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely,  

T. Glenn Foster

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch

Standards and Rulemaking Division



From: INFOCNTR (PHMSA)
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Attachments: NTSB request_ Letter of Interpretation_final.pdf

Hello Hazmat Interps,

Please see attached request for letter of interpretation.

Thanks,
Jonathon, HMIC

From: Rachael Gunaratnam <rachael.gunaratnam@ntsb.gov> 
Sent: Thursday, September 12, 2024 1:29 PM
To: PHMSA HM InfoCenter <PHMSAHMInfoCenter@dot.gov>
Cc: Kelley, Shane (PHMSA) <shane.kelley@dot.gov>; DerKinderen, Dirk (PHMSA)
<Dirk.DerKinderen@dot.gov>; Robert Clatterbuck <Robert.Clatterbuck@ntsb.gov>; David Flaherty
<david.flaherty@ntsb.gov>
Subject: NTSB request for a letter of interpretation

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do
not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content
is safe.

Good Afternoon,

Please see the attached request for a letter of interpretation regarding the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).  

Thank you,

Rachael Gunaratnam
Hazardous Materials Accident Investigator
Office of Railroad, Pipeline and Hazardous Materials Investigations
National Transportation Safety Board
490 L’Enfant Plaza, SW
Washington, D.C. 20594

CONFIDENTIALITY NOTICE - THIS E-MAIL TRANSMISSION MAY CONTAIN INFORMATION THAT
IS PRIVILEGED, CONFIDENTIAL, PROPRIETARY, SUBJECT TO COPYRIGHT, AND/OR EXEMPT
FROM DISCLOSURE UNDER APPLICABLE LAW. IT IS FOR THE USE OF INTENDED RECIPIENTS
ONLY. If you are not an intended recipient of this message, please notify the original sender
immediately by forwarding what you received and then delete all copies of the
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September 11, 2024 


U.S. Department of 
Transportation 
1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, DC 20590 
 
 


To whom it may concern,  


I am requesting a letter of interpretation regarding the regulations that apply to bulk 
transport of UN 3536 lithium battery shipments of a battery energy storage system 
(BESS) by vessel. Currently, PHMSA regulations, similar to the International Maritime 
Dangerous Goods Code for international shipments, requires special provision 389 
for UN 3536, “Lithium batteries installed in cargo transport unit.” Special provision 
389 under 49 CFR 172.102 states:  


This entry only applies to lithium ion batteries or lithium metal batteries installed in a cargo 
transport unit and designed only to provide power external to the cargo transport unit. The 
lithium batteries must meet the requirements of § 173.185(a) and contain the necessary 
systems to prevent overcharge and over discharge between the batteries. The batteries must 
be securely attached to the interior structure of the cargo transport unit (e.g., by means of 
placement in racks, cabinets, etc.) in such a manner as to prevent short circuits, accidental 
operation, and significant movement relative to the cargo transport unit under the shocks, 
loadings, and vibrations normally incident to transport. Hazardous materials necessary for the 
safe and proper operation of the cargo transport unit (e.g., fire extinguishing systems and air 
conditioning systems), must be properly secured to or installed in the cargo transport unit and 
are not otherwise subject to this subchapter. Hazardous materials not necessary for the safe 
and proper operation of the cargo transport unit must not be transported within the cargo 
transport unit. The batteries inside the cargo transport unit are not subject to marking or 
labelling requirements of part 172 subparts D and E of this subchapter. The cargo transport 
unit shall display the UN number in a manner in accordance with § 172.332 of this subchapter 
and be placarded on two opposing sides. For transportation by aircraft, cargo transport units 
may only be offered for transportation and transported under conditions approved by the 
Associate Administrator. 


A cargo transport unit under 49 CFR 176.2 is defined as:   


A cargo transport unit means a transport vehicle, a freight container, a portable tank or a 
multiple element gas container (MEGC). A closed cargo transport unit means a cargo transport 
unit in which the contents are totally enclosed by permanent structures. An open cargo 
transport unit means a cargo transport unit that is not a closed cargo transport unit. Cargo 
transport units with fabric sides or tops are not closed cargo transport units for the purposes of 
this part. 



https://www.ecfr.gov/current/title-49/section-173.185#p-173.185(a)

https://www.ecfr.gov/current/title-49/section-172.332
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I am requesting clarification on the following:  


1) As defined under Part 176.2, a CTU is a transport vehicle, freight container, 
portable tank and multiple element gas container. For a UN 3536 BESS, only a 
freight container would apply and is defined under PHMSA regulations under Part 
171.8:  


Freight container means a reusable container having a volume of 64 cubic feet or 
more, designed and constructed to permit being lifted with its contents intact and 
intended primarily for containment of packages (in unit form) during 
transportation. 


Is there performance packaging or specifications for a CTU/freight container for a 
UN 3536 lithium battery that is shipped by vessel or highway? If yes, what is the 
standard?  


2) The NTSB is currently investigating an incident involving a Battery Energy Storage 
Segment (BESS).  A similar model of the BESS involved in the incident is illustrated 
in PHMSA’s letter of interpretation Reference No. 22-0131, as seen below in Figure 
1. The NTSB would like clarification if the cabinet that housed the lithium ion 
batteries is considered a cargo transport unit. If the cabinet itself is a CTU, what 
performance criteria must be met before the cabinet is transported by vessel or 
highway?  


 
Figure 1: Exemplar Model of a BESS 
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3) When shipping a hazardous materials package by sea, the vessel may encounter a 


high sea state with significant speed winds and wave heights.1 Is a high sea state, 
such as gale force conditions, considered normal conditions of transportation by 
vessel?  


4) Special Provision 389 notes the following: 
 
“Hazardous materials necessary for the safe and proper operation of the cargo transport unit (e.g., 
fire extinguishing systems and air conditioning systems), must be properly secured to or installed 
in the cargo transport unit and are not otherwise subject to this subchapter”. 
 
The cargo transport units referenced above were equipped with an air 
conditioning system that was not energized during shipment. Since the system 
was not energized during shipment, would that imply that the air conditioning 
system was not “necessary for the safe and proper operation” of the cargo 
transport unit?  


 
Sincerely, 
 
 
Rachael Gunaratnam 
Sr. Hazardous Materials Investigator 
National Transportation Safety Board 
 
 
cc:  LT Joshua Murdy, U.S. Coast Guard 


 
1 See “Beaufort Wind Scale”, Storm Prediction Center, NOAA/National Weather Service, 


https://www.spc.noaa.gov/faq/tornado/beaufort.html.   



https://www.spc.noaa.gov/faq/tornado/beaufort.html
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National Transportation Safety Board 
Office of Railroad, Pipeline and Hazardous Materials 

Washington, DC 20594 

 

September 11, 2024 

U.S. Department of 
Transportation 
1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, DC 20590 
 
 

To whom it may concern,  

I am requesting a letter of interpretation regarding the regulations that apply to bulk 
transport of UN 3536 lithium battery shipments of a battery energy storage system 
(BESS) by vessel. Currently, PHMSA regulations, similar to the International Maritime 
Dangerous Goods Code for international shipments, requires special provision 389 
for UN 3536, “Lithium batteries installed in cargo transport unit.” Special provision 
389 under 49 CFR 172.102 states:  

This entry only applies to lithium ion batteries or lithium metal batteries installed in a cargo 
transport unit and designed only to provide power external to the cargo transport unit. The 
lithium batteries must meet the requirements of § 173.185(a) and contain the necessary 
systems to prevent overcharge and over discharge between the batteries. The batteries must 
be securely attached to the interior structure of the cargo transport unit (e.g., by means of 
placement in racks, cabinets, etc.) in such a manner as to prevent short circuits, accidental 
operation, and significant movement relative to the cargo transport unit under the shocks, 
loadings, and vibrations normally incident to transport. Hazardous materials necessary for the 
safe and proper operation of the cargo transport unit (e.g., fire extinguishing systems and air 
conditioning systems), must be properly secured to or installed in the cargo transport unit and 
are not otherwise subject to this subchapter. Hazardous materials not necessary for the safe 
and proper operation of the cargo transport unit must not be transported within the cargo 
transport unit. The batteries inside the cargo transport unit are not subject to marking or 
labelling requirements of part 172 subparts D and E of this subchapter. The cargo transport 
unit shall display the UN number in a manner in accordance with § 172.332 of this subchapter 
and be placarded on two opposing sides. For transportation by aircraft, cargo transport units 
may only be offered for transportation and transported under conditions approved by the 
Associate Administrator. 

A cargo transport unit under 49 CFR 176.2 is defined as:   

A cargo transport unit means a transport vehicle, a freight container, a portable tank or a 
multiple element gas container (MEGC). A closed cargo transport unit means a cargo transport 
unit in which the contents are totally enclosed by permanent structures. An open cargo 
transport unit means a cargo transport unit that is not a closed cargo transport unit. Cargo 
transport units with fabric sides or tops are not closed cargo transport units for the purposes of 
this part. 

https://www.ecfr.gov/current/title-49/section-173.185#p-173.185(a)
https://www.ecfr.gov/current/title-49/section-172.332
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I am requesting clarification on the following:  

1) As defined under Part 176.2, a CTU is a transport vehicle, freight container, 
portable tank and multiple element gas container. For a UN 3536 BESS, only a 
freight container would apply and is defined under PHMSA regulations under Part 
171.8:  

Freight container means a reusable container having a volume of 64 cubic feet or 
more, designed and constructed to permit being lifted with its contents intact and 
intended primarily for containment of packages (in unit form) during 
transportation. 

Is there performance packaging or specifications for a CTU/freight container for a 
UN 3536 lithium battery that is shipped by vessel or highway? If yes, what is the 
standard?  

2) The NTSB is currently investigating an incident involving a Battery Energy Storage 
Segment (BESS).  A similar model of the BESS involved in the incident is illustrated 
in PHMSA’s letter of interpretation Reference No. 22-0131, as seen below in Figure 
1. The NTSB would like clarification if the cabinet that housed the lithium ion 
batteries is considered a cargo transport unit. If the cabinet itself is a CTU, what 
performance criteria must be met before the cabinet is transported by vessel or 
highway?  

 
Figure 1: Exemplar Model of a BESS 
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3) When shipping a hazardous materials package by sea, the vessel may encounter a 

high sea state with significant speed winds and wave heights.1 Is a high sea state, 
such as gale force conditions, considered normal conditions of transportation by 
vessel?  

4) Special Provision 389 notes the following: 
 
“Hazardous materials necessary for the safe and proper operation of the cargo transport unit (e.g., 
fire extinguishing systems and air conditioning systems), must be properly secured to or installed 
in the cargo transport unit and are not otherwise subject to this subchapter”. 
 
The cargo transport units referenced above were equipped with an air 
conditioning system that was not energized during shipment. Since the system 
was not energized during shipment, would that imply that the air conditioning 
system was not “necessary for the safe and proper operation” of the cargo 
transport unit?  

 
Sincerely, 
 
 
Rachael Gunaratnam 
Sr. Hazardous Materials Investigator 
National Transportation Safety Board 
 
 
cc:  LT Joshua Murdy, U.S. Coast Guard 

 
1 See “Beaufort Wind Scale”, Storm Prediction Center, NOAA/National Weather Service, 

https://www.spc.noaa.gov/faq/tornado/beaufort.html.   

https://www.spc.noaa.gov/faq/tornado/beaufort.html



