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Dear Mr. Delfino: 

This letter is in response to your September 25, 2024 email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the selective 
testing of combination packagings. Specifically, you request clarification on the application of 
Variations 1 and 4 found in § 178.601(g). You provide a scenario of a packaging originally 
tested with individual coiled detonating cords placed within a size 10” X 17” inner plastic bag 
and ask questions about variations to the package ranging from the articles placed in the 
packaging, to variations in the number of inner packagings, to the type of inner packaging used. 
You state that for the purpose of the scenarios provided there are no quantity limits or gross mass 
limits exceeded.  

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q1. Does § 178.601(g)(1) allow a combination package originally tested with individual 
coiled detonating cords, an explosive article, within an inner plastic bag to be used 
without further testing for similar but different explosive articles (e.g., cartridges) that are 
packaged in the same manner? You state your understanding is that the variation allowed 
in § 178.601(g)(1)(i) is focused on the inner packaging configuration changes and not 
variation of the articles contained within. 

A1. Your question pertains to whether the packaging remains suitable for use for similar 
articles other than what was originally was tested. Generally, successfully tested 
packagings may be used for hazardous materials other than those used during testing 
provided the packaging is appropriate and authorized for the alternative material (e.g., the 
hazardous material and packaging configuration still meet the specific packaging 
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requirements for explosives in § 173.62). Further, your understanding of Variation 1 
is correct that the permitted variations are focused on the inner packagings of a tested 
combination package. 

Q2. Would the change to the articles as described in the introductory paragraph and question 
Q1 fall under Variation 4—see § 178.601(g)(4)(iii)? 

A2. No. Section 178.601(g)(4) prescribes variations in outer packagings of a tested design-
type combination packaging, provided that the design is maintained, and all requirements 
of paragraph (g)(4) are met. The scenario described is specific to a change in the articles 
contained within the inner packagings.  See answer A1. 

Q3. Can a combination packaging that has been tested with 50 detonating cords and 50 
cartridges, all packaged in the manner as described above (i.e., all packed in individual 
10” X 17” inner plastic bags), instead be packaged with 90 cartridges packaged in the 
same manner (with zero detonating cords) without further testing? 

A3. Yes. Section 178.601(g)(1)(ii) allows for a lesser number of tested inner packagings, 
provided that the inner packagings are of an equivalent or smaller size and that sufficient 
cushioning is added to fill void space(s) to prevent significant shifting of the inner 
packagings. 

Q4. For a combination package that is tested with three different inner packaging 
configurations of: (1) 50 cartridges in individual inner plastic bags; (2) 50 cartridges 
wrapped individually in foam sheets; and (3) 50 cartridges wrapped in foam sheets which 
are then each placed in a plastic bag, for a total of 150 cartridges — does 
§ 178.601(g)(1)(ii) permit placing 100 of these three variations or 100 of exactly one
variation in an identical outer packaging without further testing?

A4. Yes. See answer A3. 

Q5. With respect to Q4 and the variation in inner packaging described, is it permitted to 
increase the number of inner packagings more than originally tested without further testing? 

A5. No. Variations 1 and 4 do not allow for a greater number of inner packagings without 
further testing. 

Q6. What tests or methodology must a company conduct to be certain that an equivalent level 
of performance is maintained and remain compliant with § 178.601(g)(1) regarding 
variations in inner packaging? With respect to this question, you note that the majority of 
your combination packagings have inner plastic bags within fiberboard containers, 
although there are occasions where you may instead use foam sheets or bubble wrap to 
wrap the articles. You believe that foam or bubble wrap provides more protection than an 
inner plastic bag and you have reason to believe that if your company initially drop tested 



with inner plastic bags only, that substitution of foam or bubble wrap for the plastics 
would not require additional testing. 

A6. PHMSA does not maintain a list of tests or methodologies your company could conduct 
to be certain that an equivalent level of performance is maintained as specified in 
§ 178.601(g)(1). It is the packaging manufacturer’s responsibility to make sure an
equivalent level of performance is maintained when using Variation 1. In this case, a
packaging variation using foam or bubble wrap meeting the pertinent criteria in
§ 178.601(g)(1)(i), may not require additional testing. However, the person certifying
compliance with § 178.601(g)(1) must document and maintain a record that shows the
methodology used to determine that the inner packaging maintains an equivalent level of
performance. Note that as prescribed in § 178.601(g)(8), in addition to authorized
variations, the Associate Administrator may approve the selective testing of packagings
that differ only in minor respect from a tested type.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps
Subject: FW: Interpretation Request of Combination Packaging Variation 1 & 4
Date: Thursday, September 26, 2024 4:39:49 PM

Hi Alice,

Please see the below interpretation request.

Let us know if you need anything,

-Breanna

From: Delfino, Geno Collins <Geno.Delfino@collins.com> 
Sent: Wednesday, September 25, 2024 10:48 AM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Cc: Delfino, Geno Collins <Geno.Delfino@collins.com>
Subject: Interpretation Request of Combination Packaging Variation 1 & 4

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do
not click on links or open attachments unless you recognize the sender and know the content
is safe.

To Whom It May Concern,

I have a few questions regarding variations of combination packaging and require some clarity
on the matter. This is specifically regarding 49 CFR 178.601(g)(1) and 49 CFR 178.601(g)(4). I
understand there can be quantity limits per EX-letters or 49CFR packaging instructions, as
well as gross mass limits of the originally drop tested outer package, but for these below
questions please treat them as there being no quantity limits called out and the gross mass
limit has not been exceeded.

1. For example purposes: say we place an individual coiled detonating cord within a size
10X17” inner plastic bag and then place 50 of those bagged parts within an outer
container. Under 49 CFR 178.601(g)(1)(i) would it also be compliant to place a different
parts other than the detonating cord we drop tested the package with (i.e. a cartridge)
within an identical 10X17” inner plastic bag and place 50 of those bagged parts within an
identical outer container for transport? I ask for clarification because it seems that this
section makes statements about variation of not necessarily the parts contained within
the inner packaging, but the inner packaging itself: size (i.e. 10X17), shape (i.e.
rectangle), construction (i.e. plastic bag), opening (i.e. 10”), closure method (i.e. heat-
sealed), sufficient additional cushioning, package orientation maintained, and gross
mass of the originally tested package not exceeded.

Casey, C.
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2. Or would packaging this different category of part within the inner packaging fall under
49 CFR 178.601(g)(4)(iii)? If yes, then in order to cover a variation of parts and bag sizes
for transport after drop testing, would you agree it would be best to originally drop test
the outer container with the highest quantity of inner plastic bags, the largest size inner
plastic bag which could also hold the largest size part with the highest mass?

3. If the outer container is drop tested with a quantity of 50 detonating cords in 10X17 inner
plastic bags and 50 cartridges in 10X17 inner plastic bags, would it be compliant to later
transport 90 cartridges packaged in the same manner above under 49 CFR 178.601(g)(1)
(ii)? This is considering the total count of mixed inner packaging’s was originally tested
at 100 pieces of 50 cords and 50 cartridges… again all in 10X17 inner bags quantity 100.
The gross mass of the outer package would not be exceeded in this example.

4. If for example we package 50 cartridges in 50 individual inner plastic bags, as well as
package 50 cartridges wrapped individually in foam sheets, as well as 50 cartridges
wrapped in foam sheets then placed each in a plastic bag and placed these in one outer
container, is it compliant under 49 CFR 178.601(g)(1)(ii) to place 100 of one of these
variations or 100 of one variation in an identical outer container for transport
considering the outer packaging had 150 parts packaged in 3 different varieties of
packaging?

5. Is it allowable under any variation of packaging to increase the number of inner
packaging’s for transport (i.e. 100) if the gross mass is not exceeded, but the outer
packaging was originally tested with a lesser amount of inner packaging’s (i.e. 20)?

6. May you please elaborate as to what tests or methodology we can conduct to be certain
an equivalent level of performance is maintained to remain compliant as specified in 49
CFR 178.601(g)(1)? A large majority of our combination packaging’s are inner plastic
bags within fiberboard containers, although there could be occasions where we may
use foam sheets or bubble wrap to wrap the parts instead. Intuitively I feel that if we
drop tested with all these variations of inner packaging’s we would be covering
ourselves, but if we chose to test only with inner plastic bags, would it not be common
sense that foam or bubble wrap obviously provides more protection than an inner
plastic bag and that explanation suffices?

Any assistance you can provide is highly appreciated and I thank you for the time an effort
spent to clarify these regulations for myself and others who seek interpretation.

Thank you,
Geno Delfino | Sr Tech, Logistics | Shipping Department | Mission Systems
ROCKWELL COLLINS
3530 Branscombe Road, P.O. Box KK, Fairfield, CA 94533 USA
Tel: +1 707.422.1880 Ext.1471 | Fax: +1 707.425.1684
Geno.Delfino@collins.com | collinsaerospace.com
CONFIDENTIALITY WARNING: This message may contain proprietary and/or privileged information of Collins Aerospace
and its affiliated companies. If you are not the intended recipient, please 1) Do not disclose, copy, distribute or use this
message or its contents. 2) Advise the sender by return email. 3) Delete all copies (including all attachments) from your
computer. Your cooperation is greatly appreciated.
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